Kunde case

dansk whisky bliver destilleret på bæredygtig lpg

Vi har øget produktionen ca. 60 gange, så vi ville være helt sikre på, at vi fik en leverandør, der kunne håndtere de mængder, vi skulle bruge. Og det har været et særdeles positivt forløb", siger Henning Svoldgaard.

Stauning Whisky er på få år vokset fra hobbyproduktion til verdensnavn. Det vestjyske destilleris nye faciliteter kan nu producere 900.000 liter whisky om året. Det foregår i 24 kedler af funklende kobber, opvarmet  af åben ild.

På en vindblæst mark i Vestjylland ligger en række markante sorte bygninger ved siden af en firlænget bondegård. Gennem et helt åbent glasparti i gavlen på den største af bygningerne er der indsigt til 24 funklende kobberkedler – såkaldte pot stills. Her produceres ægte single malt whisky med en smag af tørverøg og danske råvarer, der giver whiskyelskere glædestårer i øjnene.  

Destillering over åben ild 
Stauning Whisky begyndte som et hobbyprojekt blandt ni whiskyentusiaster, indtil en investering fra verdens største spiritusproducent Diageo gav forretningen et gevaldigt rygstød. I dag kan Stauning Whisky producere omkring 900.000 liter whisky om året i de nye faciliteter. Men selv om produktionen har fået vokseværk, så har Stauning Whisky gjort sig store anstrengelser for at holde fast i den originale smag og kvalitet. 

– Vi har så vidt muligt videreført de ting, som vi tror på er med til at gøre vores whisky unik. Derfor bruger vi fortsat gulvmaltning af kornet og destillerer over åben ild i en række mindre pot stills, selv om det fra et rent økonomisk synspunkt måske ville give mere mening med nogle få større kedler, fortæller CPO Henning Svoldgaard fra Stauning Whisky.

Produktionen er øget cirka 60 gange 
Beslutningen om at holde fast i åben ild og mindre pot stills gjorde indretningen af destilleriet til en kompliceret affære. Da whiskyproduktion i sagens natur involverer brændbare spiritusdampe, skulle sikkerheden være  i top. Derfor er gasbrænderne indesluttet i lukkede brændkamre af beton. Brænderne får tilført LPG fra en 55 m3 stor proces-gastank med to tilhørende 160 Torrex-fordampere. Og i forbindelse med udvidelsen valgte Stauning Whisky Kosan Gas som leverandør.

– Vi har øget produktion cirka 60 gange, så vi ville være helt sikre på, at vi fik en leverandør, der kunne håndtere  de mængder, vi skulle bruge. Og det har været et særdeles positivt forløb. Ud over den tekniske opbygning  af tank og fordamper har Kosan Gas også bidraget med beregninger i forhold til forbruget og vejledning om den indvendige installation, siger Henning Svoldgaard.

Miljørigtig LPG matcher grønnere profil
Stauning Whisky har også benyttet udvidelsen til at indføre flere tiltag, der gør produktionen mere miljørigtig og bæredygtig. Blandt andet udnyttes det varme vand fra destilleringen nu til tørring af korn, suppleret af et gasfyr i de perioder, hvor der ikke er nok overskudsvarme.

Desuden har Stauning Whisky valgt at bruge Kosan BioMix, der er udvundet af genanvendelige råvarer som madrester og vegetabilske olier i forbindelse med produktionen af bio-diesel. Dermed udledes der mindre  CO2 under produktionen. Miljøgevinsten dokumenteres via certifikater efter samme princip, som mange kender fra grøn el og varme.

– Kosan BioMix passer rigtigt godt ind i vores ønske  om en grøn profil og en mere miljørigtig produktion. Vi har også skiftet fra olie til gas i forbindelse med korntørringen, hvilket også giver en mere effektiv energiudnyttelse, siger Henning Svoldgaard.


Fakta

  • Stauning Whisky ligger i Stauning ved Vestjylland

  • Whiskyen er produceret udelukkende af lokale  danske råvarer

  • Den første Stauning Whisky blev produceret i 2005.  I 2015 investerede spiritusproducenten Diageo et større millionbeløb i virksomheden

  • Med Kosan BioMix opnår Stauning Whisky en CO2-besparelse på 825 tons over en 5-års periode

  • Stauning Whisky forventer at aftage ca. 300 ton LPG årligt

Stauning Whiskys fordele

Med Kosan BioMix opnår Stauning Whisky en CO2-besparelse på 825 tons

Kosan BioMix bidrager til Stauning Whiskys ønske om en grøn profil og en mere miljørigtig production.

kontakt os nu

Hvis du vil vide, hvor meget jeres virksomhed kan spare ved at skifte til LPG, så lad os gennemgå jeres eksisterende
kedelanlæg - og give et bud på de økonomiske og miljømæssige gevinster

Commercial Manager

Jannik Brokær Lund
T. 9215 9393
jannik.b.lund@kosangas.dk

Sjælland/Fyn/Lolland/Falster/Bornholm

Stig Olsen
T. 2526 2854
stig.olsen@kosangas.dk